تهران – ترسیم – مدیر حوزههای علمیه کشور در نشست خبری با اصحاب رسانه به تشریح ابعاد تحولآفرین حوزه علمیه قم در یکصدسال اخیر پرداخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری ترسیم نیوز از تهران، آیتالله اعرافی امروز یکشنبه ۱۴ اردیبهشتماه در نشست خبری همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم که در باغموزه ملی ملک و با حضور اصحاب رسانه و خبرنگاران برگزار شد، با تشریح برنامههای های همایش و برخی از دستاوردهای صد سال اخیر حوزه علمیه قم اظهار کرد: حوزه علمیه همواره به عنوان یک نهاد علممدار و خدمتمحور و … مطرح بوده است و با گستره بینالمللی در خدمت علم و اندیشه، فکر و فرهنگ، جامعه و مردم بوده و خواهد بود؛ آنگاه حوزه، حوزه خواهد بود که این عناصر را حفظ کند و به آن استمرار بخشد.
دانش بنیانی از مهمترین مؤلفههای حوزه علمیه است
مدیر حوزههای علمیه کشور افزود: دانش بنیانی از مهمترین مؤلفههای حوزه علمیه است و دانشمندان بزرگی در این نهاد ظهور کردهاند. در گذشته همه علوم و دانشها در حوزه علمیه تولید میشد، زیرا علوم عقلی و نقلی و طبیعی در حوزه علمیه تدریس و تحقیق میشد ولی پس از تفکیک و تخصصیشدن علوم این عرصهها از هم تفکیک شد.
چهرههای بزرگی در حوزه علمیه رخ نمودهاند
عضو شورایعالی حوزههای علمیه تصریح کرد: دومین مؤلفه حوزه علمیه شامل اخلاق و حکمت عملی و سنتهای دیرپای اخلاقی و عبادی در قلمروهای مختلف است. بزرگان ما در تاریخ بیش از هزارساله در دامنه حکمت علمی، گوی سبقت را ربودهاند و چهرههای بزرگی در حوزه علمیه رخ نمودهاند.
بعد مردمی و اجتماعی از مهمترین ابعاد حوزه علمیه است
نایب رییس مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: بعد مردمی و اجتماعی از مهمترین ابعاد حوزه علمیه است. حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است. حوزه از مردم برخاسته است و با مردم همراه است. پیوندهای عمیق عالمان بزرگ ما با تودههای مردم و حس خدمتگذاری عنصر بسیار مهمی است که در تاریخ حوزه علمیه وجود داشته و دارد. عالم دین، آنگاه عالم دین است که با همه وجود خود را در برابر مردم متواضع و خویش را وامدار جامعه و مردم بداند.
آیت الله اعرافی یادآورشد: مولفه چهارم حوزه شامل سیاست ورزی درست و اندیشه ورزی صحیح و دور از افراط و تفریط در مقوله سیاست است. در این عرصه حوزه های علمیه پرچمدار استقلال کشورهای اسلامی بودهاند. همیشه در هجوم دشمنان همگام مردم در مقابل عوامل مخرب استقلال کشورها بودهاند که اوج آن را در نهضتهای دو صد ساله ایران و عراق و کشورهای اسلامی شاهد بوده ایم و قله آن در انقلاب اسلامی جلوهگر شد.
ایران از معارف اسلام و تشیع با آغوش باز استقبال کرد
وی افزود: ایران، چه ایران بزرگ پیشین و چه ایران مستقل امروز در بیش از هزار سال پیشگام و استقبال کننده اندیشه اسلامی و معارف الهی و معارف خاندان پیامبر(ص) بوده است. نکته جذاب تاریخ شکوهمند ایران آن است که این کشور هم از معارف اسلام و تشیع با آغوش باز استقبال کرد و هم اینکه این کشور از قرون اول در عرصه تولید دانش دینی، پرچمدار بود. ایران یک جامعه منفعل و پذیرا در مقابل پیام نورانی اسلام نبود بلکه ایرانیان با سابقه کهن و استعداد وافر و هوش بالای خود پرچمدار تولید اندیشه دینی و رواج و گسترش معارف الهی شدند.
عالمان ایرانی در زبان قرآن پیشگام بودند
عضو فقهای شورای نگهبان تصریح کرد: نکته جالب اینکه باید بدانیم که حتی در ادبیات عرب که زبان قرآن و دین ما است، عالمان ایرانی پیشگام بوده اند و به این ادبیات را سامان داده اند. حتی حوزه های علمیه خارج از ایران همچون بغداد و حله و جبل عامل و کوفه و نجف، همیشه لبریز از عالمان و متفکران ایرانی بوده اند. زعمای اصلی حوزه های علمیه خارج از ایران از جمله نجف، از عالمان بزرگ ایرانی بوده اند. در ایران نیز در طول این ۱۴۰۰ سال شاهد آن هستیم که حوزه های علمیه و مراکز بزرگ علمی در ایران شکل گرفته است.
قم، ری و بغداد سه ضلع اصلی
مدیر حوزه های علمیه کشور گفت: قم متقدم و ری و بغداد در ابتدا سه ضلع اصلی بودند ولی بعدها بسیاری از شهرهای ایران با حضور حوزه های علمیه به رشد و توسعه علمی و معنوی و فرهنگی فراوان رسید
آیت الله اعرافی یادآورشد: حوزه علمیه قم در دوران بسیار سختی شکل گرفت و قدرت های بزرگ جهانی در میانه دو جنگ جهانی ایران و شرق را مورد طمع خود قرارداده بودند و حکومت های دست نشانده را بر آنها حاکم کردند وخدشه به آرمان های ملی و دینی را نیز توسط آنها دنبال کردند. حوزه علمیه قم در کنار روشنفکران و فرهیختگان و بزرگان حوزوی در این شرایط تاسیس شد.
آیت الله حائری با خردورزی و حکمت وافر حوزه قم را باز تاسیس کرد
وی ادامه داد: بازتأسیس حوزه علمیه قم در سال ۱۳۰۱ در کوران حوادث بزرگ ملی و منطقهای بود. در دورانی که رضاخان با تأیید قدرت های بزرگ برای تغییر وضعیت ایران وارد عمل شد و دست های بیگانه نیز با او همراه شد. در آن زمان مرحوم آیت الله حائری با خردورزی و حکمت وافر این حوزه را بازتاسیس کرد زیرا حوزه علمیه قم دارای ۱۲ قرن سابقه بود ولی با نقش آفرینی آیت الله حائری در سخت ترین شرایط کشور چنین نهادی پایه ریزی شد.
امام خمینی(ره) پرچمدار تعالی حوزه قم در نیم قرن اخیر
امام جمعه قم افزود: نکته دیگر آن است که حوزه علمیه قم در این صد سال و به ویژه نیمقرن اخیر به یک تولیدگر اندیشه استوار انقلابی و فکر سیاسی متکی بر اندیشه اسلامی و ناظر به پیشرفت و تعالی ایران مبدل شد و امام راحل نیز پرچمدار این عرصه بودند. گرچه آیات عظام بروجردی و حائری گام های بزرگی برداشتند ولی نظریه و تئوری نهضت و انقلاب اسلامی و گفتمان انقلاب اسلامی از قم و امام راحل برخاست و این جریان در عمل در کنار دانشگاهیان و حضور مردم ایران مبدا تحولات عظیم قرار گرفت.
نظام اسلامی الگوی عمیق از مردمسالاری دینی را تاسیس کرد
نائب رئیس مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: زمانی بیان میشد که می خواهیم جمهوریت را با پادشاهی تلفیق کنیم که از دیکتاتوری بدتر بود که این مساله در زمان رضاشاه نیز متجلی بود ولی نظام اسلامی الگوی عمیق از مردم سالاری دینی را تاسیس کرد و این الگو با حضور گسترده مردم محقق شد.
مدیر حوزه های علمیه کشور با اشاره به اهداف همایش بازتاسیس حوزه گفت: حوزه علمیه قم ژرفای علوم اسلامی را عمق بخشید و دامنه علوم در این دوره بسط فراوان یافت. این همایش به دنبال نشان دادن گوشه های از تطورات علمی و بسط و گسترش دامنه علوم اسلامی است. در یک طرح تحولی که در دوره اخیر در مدیریت حوزه های علمیه طراحی شده است که در نمایشگاه جانبی این همایش نیز ارایه می شود، طرحی به عنوان درختواره علوم وجود دارد که ۱۰۰ قلمروی دانشی در حال اجرا است.
